Kezdőlap Hírek Kinyit(hat)nak a színházak(?)

Kinyit(hat)nak a színházak(?)

Fotók: Farkas Krisztina -
669
0
Színházak

Az elmúlt hétvégén euforikus örömet okozott a lakosság körében a lehetőség, hogy kiülhetnek a teraszokra, éltek is vele nagyon sokan, lett is belőle pro-kontra véleményhadjárat a közösségi médiában.


A nyitással kapcsolatban szóba került az is, hogy napokon belül, a négymilliós szám elérésekor megnyithatják kapuikat a mozik és a színházak is. Sokan máris elindulnának színházjegyet venni, hiszen hónapokig nélkülözni kellett a szórakozás ezen módját.
Megkérdeztünk néhány budapesti színházat, hogy mik a terveik közeljövőt illetően, mire számíthatnak a nézők.
Meglepő módon több óvatos, már-már negatív választ kaptunk, ami bizonyos szempontból érthető is, hiszen egyelőre annyit tudni, hogy „nyithatnak”, tehát a legkevésbé sem mondható egyértelműnek, hogy egyáltalán mikor és milyen keretek között lesz lehetőség a nyitásra. És bár volt, ahonnan azt a határozott választ kaptuk, hogy szeptember előtt biztosan nem nyit ki a színház, azért néhány intézménynek már vannak szavakba önthető tervei.

SzínházakRudolf Péter, a Vígszínház igazgatója még egyáltalán nem tervez konkrétan: „Örülünk, hogy egyáltalán gondolkodhatunk az újranyitásról, de több információra van szükségünk. A pontos szabályozás és jogi keretrendszer ismeretében tudjuk felmérni a lehetőségeinket. A biztonság, a nézők és a munkatársak egészségének védelme továbbra is elsődleges szempont kell, hogy legyen.
A héten újraindítottuk a szakmai munkát. Megfelelő óvintézkedések mellet folynak a Kabaré című musical próbái. Az előadást a tervek szerint júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon fogjuk bemutatni. Emellett készülünk május elsejére, a Vígszínház 125. születésnapjára.”

SzínházakA Madách Színház tervei szerint május végén elindítja koncertsorozatát a Színház Tetőteraszán, ahol legnépszerűbb művészeik musical-koncertekkel várják a nézőket. A tetőterasz újranyitása mellett pedig továbbra is várják a nézőket az Online Színházban.
Júniusban újabb bemutatóra készül a Madách SzínpadON, magyarországi ősbemutatóként online viszik színre Andrew Lloyd Webber a „Vasárnap mondd el” című produkcióját Szirtes Tamás rendezésében.
„Műsorunkat hamarosan meghirdetjük, és nagy szeretettel látjuk minden kedves nézőnket személyesen és a virtuális térben is!”

SzínházakA Játékszín is határozott tervekkel várja a nyitást. Az idei évben a szabadtéri színpadok a szokottnál is nagyobb érdeklődést mutattak produkcióik iránt, így nyárra szép számmal foglaltak le tájelőadást. Ezek előkészítésére felújító próbák szerepeltek a májusi tervezetben, és ebben nem lesz változás. Ha valóban lehetséges lesz, május végén megkezdik az elmaradt előadások pótlását – ezzel a lehetőséggel ugyancsak eleve számoltak már a nyitás bejelentése előtt is. Amennyiben a tájelőadások közötti szabad estéken logisztikailag megoldható, a pótelőadásokat folyamatosan játszani fogják a Teréz körúti színpadon – nyári évadszünet értelemszerűen nem lesz 2021-ben.

Budapest színházai tehát eltérő hozzáállással, de megkezdték a foglalkozást a küszöbön álló újranyitással. Mi nézők pedig lelkesen várjuk az eredményt.