Kezdőlap Hírek Kultúra Márciusi programok a Kiskorona7-ben

Márciusi programok a Kiskorona7-ben

Fotók: Gálos Mihály Samu -
102
0

Elindul A nagy Himnusz sztori sorozat Nyáry Krisztiánnal és Bősze Ádámmal, páros műsorával visszatér Mácsai Pál és Mácsai János, a Budapest Bár zenekar jótékonysági est közreműködőjeként érkezik, Orosz Zoltán és Bardóczy Attila nőnapi koncerttel, Hacki Tamás füttyvirtuóz és Wolf Péter zeneszerző pedig zenés beszélgetéssel készül. Bartók születésnapját nagyszabású hangversennyel ünneplik, és még számos egyéb programmal várja a közönséget márciusban az Óbudai Társaskör.

A hónap 3-án ingyenes koncerttel, Óbuda-Békásmegyer fiatal tehetségeinek hangversenyével indul. A hagyományteremtő program a klasszikus és népzene területén tehetséges kerületi középiskolások számára teremt lehetőséget a bemutatkozásra.
Március 8-án este, Párizs ege alatt címmel, hangulatos nőnapi koncertet adnak a Párizsi Nemzetközi Sanzonverseny győztesei: Orosz Zoltán (harmonika) és Bardóczy Attila (ének). Repertoárjukon a klasszikus sanzon nagyjainak – többek közt Charles Aznavour, Edith Piaf, Juliette Greco és Yves Montand – dalai mellett világhírű filmzenék is szerepelnek.
Hacki Tamás füttyvirtuóz és Wolf Péter zeneszerző is közös estre készül: zenés beszélgetésük, akár csak a két főhős, kalandos utat jár be a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek szokatlan zenei formáitól a klasszikus életművekig. Hogyan éltek, miért úgy, és vajon mi változott mára? A beszélgetést Várkonyi Judit vezeti március 11-én este héttől.
12-én indul A nagy Himnusz sztori sorozat, amelynek dupla premierjét januárban tartották a Társaskörben és az Európa kulturális fővárosa program keretében Veszprémben. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám műsora jókedvvel, bőséggel szolgál megannyi információval a Himnuszról és általában a nemzetek himnuszairól. Az irodalom- és zenetörténeti kalandozáson közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar (művészeti vezető: G. Horváth László).
20-án lesz a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kamaraestje. A tavasz örök téma a zenében, ebből kapunk ízelítőt Morley madrigáljától kezdve Griegen át J. Straussig. Csáth Géza tollából zene is született, amit a zenekar egyik kiváló hegedűművésze, Fahidi Patricia írt át kamarazenekarra. Az elhangzó művekről Tóth Endre zenetörténész mesél, a darabok között pedig Kőszegi Ákos, Jászai Mari-díjas színművész válogatásában hallhatunk verseket.
Sztárek Andrea: Az úgy lesz című gyerekkönyvének bemutatójára 23-án 16 órára várják a közönséget. A mese – csakúgy, mint a színház – varázslat. Tehát megtörténhetnek olyan dolgok, amik a valóságban talán nem. A bölcs menhelyi kutya és az ötéves fiú-lány ikerpár története a már önállóan olvasni tudó gyerek fantáziáját is fellobbanthatja, noha mind a huszonegy történet valóban megeshetne, ha… Közreműködik: Kőszegi Ákos, Boronyák Gergely, Détár Enikő, a házigazda Vásári Mónika.
A Párosan szép ugyancsak új sorozat az Óbudai Társaskörben. Híres operaénekes párok előadásában remek áriák és duettek hangzanak el, és a szereplők a műveken keresztül bepillantást engednek a közönségnek a művészházaspárok kicsit sem egyszerű életébe a műsorvezető, Becze Szilvia segítségével. A március 24-i, első est főszereplői: Rácz Rita és Haja Zsolt, zongorán közreműködik: Bartal László.
Március 25-én, Bartók Béla születésének 142. évfordulóján zeneiskolások és tanáraik, zeneakadémiai hallgatók, valamint az Óbudai Kamarakórus adja elő a kiváló zeneszerző, zongorista és népdalgyűjtő műveit. Az est műsorvezetője Eckhardt Gábor.
26-án, vasárnap este hatkor kezdődik a DMD Izombeteg Gyermekek Alapítvány javára szervezett A gyógyító jószándék című jótékonysági hangverseny, amelyen fellép – mások mellett – Gáspár András színművész, a Budapesti Monteverdi Kórus Kollár Éva karnagy vezetésével, és a Budapest Bár zenekar. A közönség jegyvásárlásával olyan gyermekeknek, fiataloknak segít, akiket a sors nem ajándékozott meg a könnyed mozgás szabadságával: a rendezvény bevételéből, az alapítvány segítségével az izombetegséggel küzdők hétköznapjait teszik könnyebbé és a nyári táborozásukat is támogatják.
Március 29-én Kovács Ágnes ad koncertet a Társaskörben. A művész Frankfurtban szerzett operaénekesi diplomát, ez idő alatt kétszer nyerte el a magyar állam Eötvös Ösztöndíját. Estjének házigazdája: Mácsai János zenetörténész, zongorán közreműö̈dik: Réti Balázs, műsoron többek közt Mendelssohn, Schumann, Liszt, Sári József és Gyöngyösi Levente művei.
A hónap záró eseménye március 30-án „a két Mácsai” nagy sikerű közös műsorának második epizódja. A Kiscelli Múzeum Mácsai100 kiállításának apropóján született meg az Óbudai Társaskör programja, amikor is a festőművész két fia, Mácsai János zenetörténész és Mácsai Pál színművész egy színpadi beszélgetésen édesapjukról és az ő művészetéről mesél. Humorral átszőtt előadásuk következő része közkívánatra szerveződött.
A Zenebarátok Klubja keddenként 16 órától várja az érdeklődőket – 7-én a Petőfi200 című műsorral, 14-én Dobi-Kiss Veronika, 21-én pedig Misura Zsuzsa énekes növendékeinek összeállításával, 28-án a Hangszervarázs című programmal.
A Társaskör pincegalériájában március 9-én 17 órakor nyílik Balla Erika festőművész Napos oldal című kiállítása. A tárlat április 6-ig látogatható nyitvatartási időben.
Jegyek és további információk az obudaitarsaskor.hu oldalon.