Kezdőlap Hírek Kultúra Mi volt a szerző szándéka? (2.)

Mi volt a szerző szándéka? (2.)

Fotók: Art&Lens -
1222
0

Dolhai Attila legutóbbi, Genezis című albumának élő bemutatására csak a pandémiás időszak lezárásával kerülhetett sor, a siker azonban így is egyértelműen megmutatkozik.
A zenei anyag jellegzetessége, hogy a dallamvilág rockos, keményebb, mint amit Dolhai Attilától ezidáig megszokhattunk, a szövegek nagy része viszont mélyen érzelmes, vágyakozásról, csalódásról, boldogságról mesél. A sorozatunk első részében feltett kérdésekre remélünk ezúttal is választ kapni, amikor megkérjük a szerzőt, meséljen az album dalainak születéséről. Tíz héten át, a következő Genezis-koncertig (április 16.) egy-egy dal történetével ismertet meg bennünket az énekes-szerző.
Az album dalainak sorrendjében haladva a második dal: „Adrenalin”.

Az Adrenalin egy fantázia-játék volt. A rajongóim egy része tudja, hogy az elmúlt időszakban együtt dolgoztam egy autós céggel, a CarNet-tel. Gyakorlatilag ezért támadt az az ötletem, hogy írok egy dalt, amiben a cég által forgalmazott márkákat mondjuk úgy, megversenyeztetem. Ez volt a Peugeot meg a Ford – a szövegben az oroszlán és a musztáng ezeket jelképezi. Nem megrendelésre készült, ez azon kivételes dalok egyike, amelyik elhatározásból, eltervezett témáról íródott. Nem sok ilyen van, tegyük hozzá. Megvolt a zenei alap-téma, aztán ahogy Mátéék megírták a dalt belőle, az hozta az ötletet, hogy ez pont olyan bulis-autóversenyes feelingű dallam, amihez egy ilyen szöveg elkészülhet.
Tulajdonképpen egy köszönetnyilvánítás volt ez a cégnek, amiért együtt dolgoztunk. Azt is gondoltam valahol, hogy talán készül majd belőle egy videoklip, amit együtt jól megcsinálunk. Ez volt a kiindulópont, ezért lett a témája az autó, a vagányság és ami ezekkel együtt jár: a verseny, a versengés. A képzeletemben megjelent egy illegális gyorsulási verseny, ahol két autó versenyez, körülöttük gyönyörű lányok – és ha már lányok és autók, akkor a startzászlót egy forrónadrágos fiatal lány lengeti meg. Az autózás okozta adrenalin és a vágyott nővel való beteljesült szeretkezés folyamatos párhuzamban van jelen a dalban. Az egyik inspirálja a másikat. Az adrenalin ugyanaz, akár az úton pörgő autó, akár az ágyban a meggyűrt lepedő váltotta ki a férfiból…
Ha leforog ez a film, nyilvánvalóan az egyik versenyző én lettem volna, na és persze úgy lett volna igazán vagány, ha a másik kocsit egy igazi versenyző vezeti, még a személyére is lett volna ötletem, de így már hagyjuk talán a neveket.
A videoklip elmaradt, mert bejött a pandémia és az nagyon keresztbetett a közös munkának is, mint annyi minden másnak. Így ebből sem lett semmi – bár természetesen még lehet, még mondhatja azt a cég, amikor olvassa ezt a gondolatsort, hogy forgassuk le. (nevet)
Következne mindebből az autóversenyzés, de igazából engem ez nem mozgatott meg soha. Gokartozni eljárunk, de az családi program, oda jönnek velem a csajok is. Nézőként sem járok ki versenyekre, bár azért láttam nagy futamokat, mert a Hungaroring közelében lakva gyerekként egyik évben a célegyenessel egyvonalban lévő akácos erdőbe kiköltöztünk éjszaka, felszerelkezve a szükséges eszközökkel és a fákat meghajlítva eszkábáltunk magunknak egy magaslest, ahonnan a betonfal fölött átnézve beláttuk a célegyenest, így követtük a versenyt.
Autózni viszont nagyon szeretek, nagyon szeretem az autókat, elég sok autót kipróbálhattam, e téren nem lehet panaszra okom. De mindig jön valami új, szép járgány, vagy valami modernizálás belül, engem érdekel például az elektromos autózás is – úgyhogy egyelőre attól tartok, nem fogom megunni ezt a témát. Nyilván nem veszek minden héten új autót, de azért jó eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne, ha egy Ferrari lenne a fenekem alatt. Vagy akár „oroszlán vagy musztáng”.

Úgy kell ez a nagy dübörgés, mint lepedőn a hátonpörgés.
(Album: Genezis
dal: Adrenalin
szöveg: Dolhai Attila
zene: Brandenburg Ádám, Brandenburg Máté, Dolhai Attila)

(A dal az idézetre kattintva meghallgatható.)