Kezdőlap Hírek Kultúra Óbudai Társas Majális a Kiskorona7-ben

Óbudai Társas Majális a Kiskorona7-ben

Fotók: Kiskorona7 -
204
0

A járvány utáni újranyitás óta a leggazdagabb havi programsorral jelentkezik májusban a Kiskorona7 – Óbudai Társaskör. A Tavaszi Fesztivál sorozatából hat programnak adnak helyet, a Zsidó Művészeti Napok eseményei közül kettő valósul meg a nagyteremben, majd a hónap végén megrendezik az első Óbudai Társas Majálist, amely családi programokkal és nyárra hangoló koncertekkel várja a közönséget. 

A májusi programokat hat estével a Budapesti Tavaszi Fesztivál koncertjei nyitják a Kiskorona7-ben. A kétrészes, Szapporótól Budapestig címet viselő koncerten május 2-án Yuya Mizuno, Perényi Miklós többszörös, nemzetközi versenygyőztes tanítványa lép fel (zongorán kíséri: Shohei Yamagami), 5-én Kaisei Mizuno, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongorista hallgatója játszik.
A III. kerület múltjába és jelenébe enged irodalmi betekintést az Óbudai Anekdoták május 6-án. Réczei Tamás szerkesztésében és rendezésében legnagyobb íróink és költőink – Krúdytól Esterházyig – óbudai vonatkozású történetei és versei hangzanak el Fodor Annamária és Fila Balázs tolmácsolásában, Fekete Mari zongorajátékával kísérve.
7-én az Angliában élő gitáros testvérpár érkezik a Társaskörbe, a Katona Twins BACH-tól BEATLES-ig című koncertjével.
A Zsidó Művészeti Napok keretében május 11-én lép színpadra Magyarországon először a The Arab-Jewish Orchestra. Az egyedülálló zenekar tagjai tizenhat és harmincnégy év közötti, zsidók, arabok és drúzok, akik Izrael más-más részein élnek, többségük az ország különböző zeneakadémiáinak hallgatója. Repertoárjuk alapja a zsidó és a keleti arab hagyományokból táplálkozik, a klasszikus vonós hangszerek és zongora mellett olyan keleti hangszerekre adaptálva, mint az oud, a darbuka és az arab hegedű. Estjüket Nizar Elkhater vezényli.
Május 12-én Magyar és bécsi esték címmel Szokolay Ádám, Junior Prima-díjas zongoraművész ad hangversenyt a nagyteremben.
13-án, pénteken a Párhuzamok tárogatóra című eseményre várják a nézőket, melyen két ősbemutató – Láng István és Balassa Sándor egy-egy szerzeménye – is elhangzik. További magyar szerzők műveivel és népzenei dallamokkal érkezik Kiss Gy. László és zenész vendégei: Kun Ágnes Anna – ének, Farkas Zoltán – zongora, Hadady László – angolkürt, Árendás Péter – brácsa és Lelkes András – nagybőgő.
A visszatérő események, sorozatok májusban is folytatódnak. Kővári Eszter Sára interaktív gyermekprogramjai egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 13-án a Hangolda várja az ovisokat, 20-án pedig ismét lesz Bölcsiszínház. Mindkét program Kodály Zoltán zenei nevelési módszerére épülő vidám, a közönséget is játékra és éneklésre hívó művészeti foglalkozás, mely maximálisan figyelembe veszi az egyes korosztályok sajátos igényeit.
A Budapesti Filharmóniai Társaság művészeinek kamarahangversenye 19-én Botos Veronika (mélyhegedű) és Vida Mónika (zongora) lemezbemutató koncertjével jelentkezik, Czigány György sorozata a Black Blue & Quartettel május 22-én, Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek című előadásának következő része, Verdiről, 26-án várja az érdeklődőket.
A Társaskör koncertjeinek sorában a Triótól zongoraötösig című koncertet 25-én rendezik meg. Revóczky Ottília hegedűn, Bor Péter brácsán játszik, fellép még a Trió Y: Varga Oszkár – hegedű, Matuska Flóra – cselló és Dani Imre – zongora.
Május utolsó hétvégéjén ismét megnyitja kertjét az Óbudai Társaskör. A gyereknap köré szerveződő Óbudait Társas Majálison öt programmal várják a családokat. 27-én 17 órától Írország és olvasváros című gyerekkoncertjével érkezik Kovácsovics Fruzsi és zenekara. Koncertjükönn derűs, interaktív utazásra hívják a kicsiket (és a gyermeklelkű felnőtteket): a nézőtér játszótérré változik.
Este héttől Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band lép színpadra. A koncert műsorát a zenekar profilja és felállása határozza meg, ebbe illeszkedik majd bele az összetéveszthetetlen hangszínével és kisugárzásával mindenkit elvarázsoló Szulák Andrea.
28-án már délután kettőtől a Kicsik mozija várja a legkisebbeket a Kedd Stúdió animációs filmjeivel. A Kiskorona7 mozijában a Bogyó és Babóca, a Kuflik epizódjai és Naszreddin Hodzsa meséi lesznek műsoron. 16.30-kor kezdődik a Májusi maszkabál a FaReMiDo operatársulattal. Az egyedi hangulatú operabeavató után a legizgalmasabb szereplők maszkjait kreatív foglalkozás keretében készíthetik el a gyerekek. Színpadon Fodor Beatrix, Kriszta Kinga, Horváth István, Dani Dávid, Hábetler András – ének és Köteles Géza – zongora.
A Társasköri majális záróeseménye este héttől a Cimbaliband Szabadon című albumának lemezbemutató koncertje lesz. A közel 15 éves együttes zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal.
Pajor Tamás Lélegző dal című estjének Koltai Róbert és Geszti Péter lesz a vendége május 31-én. Dal, vers, humor és egy nagy adag Budapest. Pajor Tamás szerzői estjén az elhangzó dalok adnak ihletet a meghívott népszerű művészekkel beszélgetésre, közös zenélésre, ismert költők versek általi megidézésére.