Kezdőlap Hírek Toyota és Lexus is a Világ Női Autója döntősei között

Toyota és Lexus is a Világ Női Autója döntősei között

383
0
Világ Női Autója

A Világ Női Autója díj nemzetközi zsűrijének tagjai már összeállították a 2021-es döntősök listáját. A Világ Női Autója (WWCOTY: Women’s World Car of the Year) zsűrije ma 48 tagú, az autós újságíró hölgyek a világ 38 országát képviselik. Az idei választást különösen szoros verseny előzte meg, komoly harc folyt a döntősök listájának helyeiért. A döntőbe a Toyota csoport két slágermodellje, az Év Autója (COTY) döntősök között ugyancsak szereplő vadonatúj Toyota Yaris és a lenyűgöző Lexus LC Convertible is bekerült.ű

A Világ Női Autója az egyetlen, kizárólag női autós újságírók által megszavazott autóipari elismerés. A díjat egy új-zélandi újságíró, Sandy Myhre alapította még 2009-ben. Ő ma a társaság tiszteletbeli elnöke, az ügyvezető elnöki posztot pedig Marta García tölti be.

Világ Női AutójaA zsűrinek magyar tagja is van Kurcz Erzsébet, az MTI szakújságíró munkatársa személyében. A díj célja megtalálni és díjazni az év legjobb új autóit. A választás kritériumai ugyanazokra az alapelvekre épülnek, amelyek alapján az autóvásárlók többsége is dönt és választ.

Világ Női AutójaAz egyes kategóriák győztesei nem “női autók”, mert ilyenek valójában nem is léteznek. A szavazásnál olyan szempontok is számítanak, mint a biztonság, az ár, a forma, a könnyű vezethetőség, valamint a környezeti hatás.
A Világ Női Autója díj idén bevezetett új szavazási metódusa értelmében, az első körben minden zsűritagnak ki kell választania 3-3 autót kategóriánként. A kiválasztási szempontok között olyanok szerepelnek, mint például a közúti használhatóság, a helykínálat, a kényelem, a konnektivitási képességek, a biztonság, a gazdaságosság, az ár/érték arány, valamint a stílus és a dizájn.

Világ Női AutójaA döntőbe való bekerüléshez idén az autóknak 2020 januárja és decembere között kellett bemutatkozniuk. A zsűritagoknak a korábbi években nem egy esetben ügyeskedniük is kellett, hogy még a szavazási határidő lejárta előtt ki tudják próbálni valamennyi esélyes új modellt. Most a zsűrinek egészen február 19-ig van ideje a döntősök tesztelésére, ha egy-egy modell esetleg korábban kimaradt, annak próbája ez idő alatt pótolható. A vadonatúj Toyota Yaris a városi autók, míg a Lexus LC Convertible a luxusautók kategóriájában jutott be a döntősök hármas listjájára. Az egyes kategóriák győzteseit február végén, az abszolút első helyezettet, vagyis a fődíjast pedig a nemzetközi nőnapon hirdetik ki.