Kezdőlap Hírek Kultúra Világot teremteni – Ádámok és Évák Ünnepe a Nemzetiben

Világot teremteni – Ádámok és Évák Ünnepe a Nemzetiben

Fotók: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház -
214
0

„A legnagyobb dolog: világot teremteni…” – erre a Tamási Áron idézetre emlékeztetett Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja az idei Ádámok és Évák Ünnepén, amely január 22-én, a magyar kultúra napján zajlott a teátrumban. Az immár nyolc éve hagyományos, középiskolásoknak szóló programot ebben az évben, Tamási Áron születésének 125. évfordulóján, a székely íróra emlékezve rendezték meg. A nagyszínpadon 9 középiskola 185 diákja játszotta az író műveinek egy-egy részletét.
Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója köszöntőjében kiemelte, milyen felemelő érzés, hogy fiataloktól és magyar nyelven lehet hallani Tamási Áron tiszta gondolatait hitről, hazáról, becsületről és emberségről – ma, 2022-ben. A résztvevő csapatok közül a járványhelyzetre hivatkozva csupán egy mondta vissza a szereplését, a többi középiskola a tervezett rendben mutatta be a Tamási-darabrészleteket, a lehető legkülönbözőbb értelmezésekben és legváltozatosabb formákban. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum diákjai például a néptánc és a népzene újraértelmezésével, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapatának tagjai egy egészen újszerű, elvont színházi nyelven, az Óbudai Waldorf Gimnázium növendékei lélektani megközelítésben, a maguk személyiségének szűrőjén át, a Lónyay Református Gimnázium színjátszói pedig a vidéki közösség szemszögéből, a nagyszerű karakterábrázolások segítségével fogalmazták meg a számukra fontos gondolatokat. A gálaműsort a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tizedikeseinek összművészeti produkciója zárta.
Az előadásokról értékelésében Seregi Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója azt fogalmazta meg, nemcsak a diákok találkoztak a bemutatott produkciókon keresztül Tamási Áronnal, hanem a szerző is találkozhatott napjaink fiatalságával.
Pintér Szilvia, a Nemzeti Színház ifjúsági programfelelőse szerint a fiatalok elképesztő fegyelemről és türelemről tettek tanúbizonyságot a próbák és az előadás során is. A diákszínjátszók játékukkal igazolták, azt, amiben hittünk és reménykedtünk – fogalmazott A. Szabó Magda az Emlékév projektvezetője -, hogy Tamási Áron érvényesen tud szólni a ma fiatalságához is.