Kezdőlap Hírek Kultúra A Portugál a József Attila Színházban

A Portugál a József Attila Színházban

Fotók: Farkas Krisztina -
648
0

A Jászai Mari-díjas színművész, rendező Lengyel Ferenc a József Attila Színházban viszi színpadra a Portugált, melynek bemutatóját március 19-én tartják. Egressy Zoltán eredeti művében szerepelnek olyan sorok, amik még nem hangzottak el Budapesten, most Lengyel Ferenc rendezésében színpadra kerülnek. A rendező kérésére egy vadonatúj karakter került be a darabba, Lea, aki a búcsúban a céllövöldének konkurenciát állító ,,konzervdobálóst” üzemelteti.

A Portugált Egressy Zoltán József Attila-díjas író és költő alkotta meg, a darabot 1999-ben filmesítették meg. A filmváltozatban Retek karakterét Lengyel Ferenc alakította, aki az előző társulatának színpadán 423 alkalommal játszotta el a darabot.

A kétszer 70 perces előadás egy képzeletbeli magyar faluban, Irgács kocsmájában játszódik, ahova betoppan egy budapesti férfi, Bece, aki miközben portugál útjáról álmodozik, beleszeret a Kocsmáros lányába, Masniba. A férfinak van már felesége, aki a történetben fel is tűnik és Masninak is akadna kérője, Retek személyében.

A társas kapcsolatok teljes palettáját fölvonultató darab Ábrahám Péter díszletei között, Lengyel-Szabó Zita jelmezeiben mutatja be a József Attila Színház. Részletek, szereposztás és jegyvásárlási lehetőség a Színház honlapján található.

További képek az előadásból: