Kezdőlap Hírek Kultúra „Hazatér A csárdáskirálynő”

„Hazatér A csárdáskirálynő”

Fotók: Éder Vera/Gálos Mihály Samu -
32
0

A Miskolci Nemzeti Színház a bicentenáriumi szezonjának ünnepi bemutatósorozatából természetesen nem maradhat ki a hungaricumként tisztelt magyar operett valamely slágerdarabja sem. Választásuk az alighanem legnépszerűbb és világszerte legtöbbet játszott klasszikusra, A csárdáskirálynőre esett, már csak azért is, mert a librettista Jenbach Béla Miskolc város szülötte volt.
A halhatatlan melódiák mellett A csárdáskirálynő mulatságos mese szerelemről és árulásról, sznobizmusról és előítéletekről. Kálmán Imre, Leo Stein és Jenbach Béla operettje Békeffi István és Kellér Dezső szövegátdolgozásában, Gábor Andor versfordításaival most Béres Attila rendezésében kerül színpadra Miskolcon. – Talán mondhatom azt, hogy hazahozzuk A csárdáskirálynőt. Nem sokan tudják, de az operett eredetileg Miskolcon játszódik, a librettista Jenbach Béla pedig miskolci volt. Ez egy – ha úgy tetszik – nemzeti operett, az egyik legismertebb magyar műalkotás, ami nem maradhat ki a kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színház ünnepi évadának repertoárjából – mondja a rendező, Béres Attila.

„Szép és jó és fájdalmas”
Keszég László rendezésében kel életre Molnár Ferenc vígjátéka a Miskolci Nemzeti Színházban. Az üvegcipő október 7-től látható a Kamaraszínház színpadán.
Molnár Ferenc csodálatos szellemességgel és szeretettel megalkotott Hamupipőkéjét Irmának hívják, és leplezetlenül szerelmes a nála jóval idősebb, mogorva, puritán Sipos úrba. Az álmai világában ringatódzó makacs kis cselédlányt sem az agilis rivális, sem a tartózkodó vőlegényjelölt nem akadályozhatja meg abban, hogy elérje céljait…
„A komikum ebben a darabban az emberi természet kivesézéséből fakad. Olyan csodálatosan archetipikus emberek szerepelnek benne, hogy nagyon sok pillanatban magunkra ismerünk bennük. Nem hahotázunk, inkább ilyen ráébredő, önmagunkon nevető, rácsodálkozó, ez valóban igaz gondolattal telt mosolygó nevetés az, amit ez a darab kivált belőlünk” – mondja Keszég László, a rendező.