Kezdőlap Magazin 2020-1 Mutasd a kezed, megmondom, ki vagy!

Mutasd a kezed, megmondom, ki vagy!

Fotók: Hilbert Péter -
771
0
Benkő László

Ha nem is rendhagyó, de több szempontból is érdekes történet következik. Noha nem erősítem a célcsoport táborát, abban azért valószínűleg nagyon sokan egyetértenek velem, hogy nem szokványos, hogy egy pasi a műkörömépítést válassza szakmájául. Benkő László már több mit két évtizede űzi ezt a dolgot, és ahogy azt nagyjából sejteni lehet, ő sem ezt találta ki magának, szavaival élve: benne ragadt a dologban, ami később a kiegészült manikűr- és pedikűrszolgáltatással is. Beszélgetésünk mégsem csak a szakma rejtelmeinek domborításáról szól majd, ennél több csavart is tartogat Benkő Laci története.

Egy gondolatnyi távolságra a Szent István parktól található Benkő Laci kis szalonja. Egyetlen felirat sem árulkodik az üzlet tevékenységéről, a bejárati ajtó fölött lévő Rouge cégér is inkább csak jelzésértékű, mintsem informatív. Belül elegáns miliő, diszkrét zene, szűrt fény és minimáldizájn fogadja az embert. Egyetlen plakát vagy transzparens sincs a falakon, ha a két kezelőágy és egy kis munkaasztal nem árulkodna, még mindig kételyek között vergődhetnénk az üzlet tevékenységét illetően. Érkezésünkkor még nagy a csend, de az üzlet egyébként dübörög: reggel nyolctól este tizenegyig jönnek a szép kézre és körmökre vágyó kliensek.

Benkő László
Benkő László

Benkő Laci mellett szem nem marad szárazon, hihetetlenül közvetlen pasi, szerintem ez az attitűd amolyan szakmai ártalom lehet nála. Hallgatva a történetébe beszúrt anekdotáit, egészen biztos vagyok abban, hogy nemcsak beszélget, hanem sokszor gyóntat is, ami kétségtelenül hozzáadott értéke lesz a munkájának.

Barna András (B. A.): Nem túl eredeti az első kérdésem, de mi más lehetne a belépő, mint az, hogy hogyan lettél műkörmös?

Benkő László (B. L.): Nem ez volt a tervem, az tény. (Nevet.) Általános iskolai tanító szerettem volna lenni, de az erős diszlexiám miatt nehezen olvastam, és emiatt nem is nagyon szerettem, ezért ezt a tervemet igen gyorsan el kellett vetnem. Sokáig versenytáncoltam. Az akkori partnerem egy fantasztikusan tehetséges lány volt, melyhez kimeríthetetlen maximalizmus társult. El tudod azt képzelni, hogy ilyen személyiség, hogy visel egy kis hibát is magán? Sajnos neki genetikailag gyenge, töredezett volt a körme, amit szégyellt. Erre a problémára én találtam egy kíméletes megoldást fogtam magam, elmentem a drogériába, vettem egy zacskó műkörmöt, és felragasztottam, majd kifestettem neki.