Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a növényi alapú táplálkozás, és ezzel egyidőben egymás után jelennek meg különböző, a hús helyettesítésére alkalmas élelmiszerek is, hiszen az élelmiszergyártók is felismerték az újonnan jelentkező igényeket.
Ha bemegyünk egy nagyobb élelmiszerboltba, szinte biztosan kapunk vegán felvágottat, vegán hamburgerpogácsát, esetleg vegán „darálthúst”.
Ezáltal szinte az összes hagyományos, hússal készült ételt el tudjuk készíteni kizárólag növényi alapú élelmiszerekből. Míg korábban talán csak a vegetáriánus táplálkozás volt ismert, ma már rengeteg irányzata létezik a növényi alapú táplálkozásnak, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Vegyük sorra elsőként a ma létező növényi alapú táplálkozási irányzatokat. Az úgynevezett szemi-vegetáriánus irányzat az egyik legkevésbé megszorító, hiszen a baromfihúst, és halat megengedi, és sokan ma már egyébként is így táplálkoznak.