Kezdőlap Hírek Kultúra Színház a Törvényszéken

Színház a Törvényszéken

Fotók: Juhász G. Tamás -
375
0

A hazai igazságszolgáltatás történetében először tartottak színházi előadást tárgyalóteremben Magyarországon. A Játékszín október 17-én a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében játszotta Agatha Christie A vád tanúja című krimijét.

A Fővárosi Törvényszék patinás helyisége bíróságon játszódó filmekből, többek közt A tanú jeleneteiből és televíziós híradásokból lehet ismerős a közönségnek. Emblematikus tárgyalások, többek közt az ’56-osok pere, de nagy port kavaró és a közvéleményt foglalkoztató, elhíresült bűntények tárgyalásának helyszíne is az esküdtszéki terem.
„Dr. Tatár-Kis Péternek, a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével nagyszabású sajtóeseményt tarthattunk ezen a helyszínen a 2019-es színházi bemutatónk előtt. Azóta feltett szándékom volt előadást játszani ebben a történelmi jelentőségű tárgyalóteremben.” – fogalmaz Bank Tamás, a Játékszín igazgatója.

Élő művészi előadást ezidáig nem tartottak még Magyarország egyetlen igazságügyi épületében sem, a Játékszín produkciója volt az első. Az október 17-i előadás egyik különlegessége volt, hogy öt néző az esküdtek helyén foglalhatott helyet a „tárgyaláson” – ők vitték el a kiemelt árú jegyeket – összességében pedig 105 fő ülhetett a közönség soraiban.

„Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele” – mondta a rendező, Simon Kornél a 2019-es premier előtt és hozzátette, fantasztikus alapanyagnak tartja a szövegkönyvet. Kern András a legfajsúlyosabb szerepben – mint védőügyvéd – debütált a Játékszínben. Sir Wilfrid Robarts az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat.