Kezdőlap Hírek Kultúra A 400. felszállás

A 400. felszállás

Fotók: Farkas Krisztina -
794
0

Mary Poppins. A Disney és Cameron MacKintosh világsikere 2012. szeptemberében került először bemutatásra a Madách Színházban, december 22-én este a 400., jubileumi előadáson szinte mindenki színpadra lépett, aki az elmúlt 399. alkalommal hozzájárult az előadás sikeréhez.

A Mary Poppins című musical 400. előadásán három Mary Poppinst is láthattunk: Auksz Éva, Mahó Andrea és Simon Boglárka, mellettük három Berti is színre lépett: Sándor Dávid és Sánta László, valamint az igazán kellemes hangú Jenővári Miklós, aki éppen a jubileummal egyidőben debütált ebben a szerepben. Az apa, George Banks megformálójaként is új szereplőt avattak: Weil Róbertet, aki ezen az előadáson Szervét Tibort váltotta – ha megengedhető egy egészen személyes megjegyzés, nem tudnám eldönteni, melyikük alakítását ajánlanám szívesebben ismerőseimnek, hisz mind a ketten tökéletes karaktert hoznak, ám ez a karakter nagyon különböző. Winifredként Gallusz Nikolettet, Koós Rékát és Ladinek Juditot köszönthettük, Bumm tengernagy szerepében pedig szintén új szereplőket üdvözölhetünk: ezentúl Szolnoki Tibor és Pusztaszeri Kornél játssza ezt a szerepet.
Az elmúlt 9 évben több mint 20 gyerekszereplője volt már az előadásnak, a fináléban ők is visszatértek. Megdöbbentő látni a felnőtt „gyerekeket”, de mindegyikükön messziről látszott, hogy még mindig kedves emlék számukra Mary Poppins. A lendületes és elsöprően vidám előadásfináléban újra színpadra állt a legelső szereposztás két főszereplője is, Oroszlán Szonja és Csonka András.

Egy fantasztikus, nagyívű színművészi pálya lezárására is sor került a jubileumi előadás után. Lőte Attila, Jászai Mari-díjas művész, aki 1959-ben szerződött a Madách Színházhoz, 87 évesen búcsút vett a színpadtól. Euripidész, Shakespeare, Csehov-darabok főszerepei, filmek, tévéjátékok sora színesítette pályáját, felsorolni is nehéz lenne legnagyobb sikereit. Szirtes Tamás, a Színház főigazgatója néhány megható szóval köszöntötte a művészt, mire ő mosolyogva elmesélt egy történetet a memóriáról, s ezen a színpadon és a nézőtéren egy emberként nevetett fel mindenki. Ezt követően az elébe helyezett virágkosarat egy igazi úriember reflex-szerű mozdulatával áthelyezte a mellette álló kolléganője elé. Szívből jövő, szeretetteljes tapsvihar búcsúztatta Lőte Attilát – reméljük, azért fel-felbukkan majd még a színpadon!

A jubileumot követően Mary Poppins újra és újra felszáll majd a keleti széllel, cél az 500. előadás. Minden eddigi és leendő nézőjét várja szeretettel a Madách Színházban.