Kezdőlap Hírek Kultúra A jazz ikonikus előadói Veszprémben

A jazz ikonikus előadói Veszprémben

57
0

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat részeként megvalósuló Veszprém Jazz Fesztivál közel 30 koncerttel várja a műfaj rajongóit 2023. november 16. és 19. között a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain.

A Veszprém Jazz Fesztivál négynapos zenei utazása a magyar közönség egyik kedvenc trombitása, Erik Truffaz koncertjével indul. Idén megjelent Rollin’ című albumán 20. századi filmzenéket értelmez újra, várhatóan ezekből is megmutat néhányat élőben a veszprémi közönségnek.

Manu Katché pályája session zenészként indult, kiváltsága, hogy képes keverni minden hatást és alkalmazkodni minden stílushoz. A magyar közönség most kvartettjével hallhatja, és merülhet el a fúziós jazz Katché-univerzumaiban.

Bill Frisell egyedi gitárjátékával közel öt évtizede meghatározó alakja a nemzetközi rock, pop és jazz életnek. Híres arról, hogy szeret a háttérben maradni, szólóprojektjét is ennek megfelelő szerénységgel irányítja. Veszprémbe állandó zenésztársaival, Tony Scherr bőgőssel és Kenny Wollesen dobossal érkezik.

A Botticelli Baby, a Ruhr-vidék minden bizonnyal leghangosabb és legszemtelenebb zenekara. Negyedik albumuk, a Saft afféle esszenciát kínál stíluskavalkádjukból, amelynek elválaszthatatlan összetevője az énekes-nagybőgős frontember, Marlon Bösherz hangja.

Négy európai jazzcsillag – Nils Landgren, Michael Wollny, Lars Danielsson és Wolfgang Haffner – első alkalommal lépnek fel kvartettként ők a 4 Wheel Drive együttes.

Takuya Kuroda napjaink legizgalmasabb trombitása és zeneszerzője, akit sokan José James zenekarából ismerhetnek. aki a post-bop, soul-jazz és hip-hop alapanyagaiból főzi ki a legizgalmasabb kortárs jazzt.

A Mitch and Mitch az egyik legtitokzatosabb lengyel zenekar: Nem hajlandóak interjúkat adni, álnevekkel hivatkoznak egymásra, és az USA lengyelországi nagyköveteinek nevezik magukat. Kilenc tagú big band felállásukban is könnyedén keverik a country & westernt a japán balladákkal, a forró latin mambóval és a pszichedelikus diszkóval.

Képes improvizálni egy gép? Ezt a kérdést járja körbe Jojo Mayer legújabb szólóprojektje, a ME/MACHINE. A svájci származású doboslegenda legújabb kísérletében valós időben elegyít generatív hangképzési technológiákat saját játékával, melynek során részben ő irányítja a gépet, részben a gép irányítja őt.

Első magyarországi koncertjét adja Veszprémben a Scary Pockets. A folyamatosan rotálódó tagságú, világszínvonalú zenészeket felvonultató formáció ismert dalok funk-újragondolásaival szerzett magának világhírnevet.

Szintén először hallható élőben magyar színpadon Izo FitzRoy, aki karrierjének egyik legizgalmasabb szakaszában, harmadik stúdióalbuma turnéjának keretében érkezik Veszprémbe.

A Horny Funk Brothers a Tower of Power énekeseként ismertté vált Hubert Tubbs ízig-vérig funk formációja. A kilenc tagot számláló formációban a ritmusszekció kőkemény groove-jaihoz gitár, billentyűk és fúvós szekció adja a körítést. Zenéjüket felvételről lejátszva is spontán bólogatásba kezd a hallgató, koncertjükön pedig az első perctől az utolsóig elszabadul a funk-pokol.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik kiemelt célkitűzése, hogy a Zene Városa címhez igazodva Veszprémben az év során a zenei műfajok legszélesebb skálája bemutatkozzon úgy, hogy azt ne csak a koncertlátogatók, hanem a régióban élők is magukénak érezzék. A Veszprém Jazz Fesztivál ideje alatt ezért ingyenes minikoncertek is kiegészítik majd a programot. November 16. és 19. között a műfaj kaleidoszkópszerű keresztmetszetét szívhatja magába a közönség a világ élvonalába tartozó zenészek és a fiatal magyar tehetségek koncertjein Veszprémben.

További információ: https://veszpremjazz.hu/
Jegyek: https://cooltix.hu/event/64a9b205760cd7172e374676