Kezdőlap Hírek Kultúra Évadkezdés, Operett Forgatag és a Mágus

Évadkezdés, Operett Forgatag és a Mágus

Fotók: Farkas Krisztina, Budapesti Operettszínház archív -
57
0
Operett kamion

2023. szeptember 1-jén évadnyitó társulati ülést tartottak a Budapesti Operettszínházban. A művészeket és a színház dolgozóit Kiss-B. Atilla főigazgató köszöntötte, aki beszédének elején megköszönte, hogy jelentős számban megjelentek az eseményen.

A teátrum vezetője emlékeztetett arra: alig, hogy elcsitult a rossz emlékű COVID-világjárvány, szinte rögtön kitört a háború a szomszédunkban, aminek hatásai alól senki sem tudja kivonni magát. Mint ahogyan fogalmazott, a közönségnek manapság még nagyobb szüksége van a szellemi és a lelki táplálékra, mint eddig.
A napokban útjára indult új évadban bemutatásra kerül Az Orfeum mágusa címmel a 21. század és egyben a harmadik évezred első magyar operettje. A darab Somossy Károly fantasztikus életét dolgozza fel. A 120 éve elhunyt nagyformátumú mulattató nevéhez fűződik ugyanis a Somossy Orfeum megalapítása, amely a jelenlegi Operettszínház falai között működött egykor. A zeneszerző Pejtsik Péter, a librettó és a dalszövegek írója Orbán János Dénes, a rendező Bozsik Yvette , a jelmezek tervezéséért pedig Berzsenyi Krisztina a felelős. A Budapesti Operettszínház alkotói csapatához idén először csatlakozik Ferenczfy Kovács Attila építőművész, díszlettervező, látványtervező és vizuális művész, többek között A napfény íze című ikonikus mozi díszlettervezője, a Terror Háza Múzeum látványtervezője.
Az előadás próbái szeptember 4-én megkezdődtek, az eddigiekben megszokott hármas szereposztásban lesz látható Az Orfeum mágusa, a címszerepben Dolhai Attilával, Homonnay Zsolttal és Nagy Lóránttal. A – három – bemutató időpontja 2023. november 17-18-19.
Az új évad másik nagyszabású bemutatója Frank Wildhorn Carmen című musicalje lesz. A romantikus zenés darab egy vadóc, öntörvényű lány történetét meséli el, a musical azonban teljesen más környezetben játszódik, mint ahogyan azt a nézők az azonos című, közismert operában megszokták. A darabot Homonnay Zsolt rendezésében láthatja majd a közönség.
Kiss-B. Atilla hangsúlyozta, hogy amikor korábban, a Társulat – Törzsgárda program keretében az akkori közalkalmazottak alapbérét átlagosan több mint 51 százalékkal megemelte, a szerződéses művészek tiszteletdíját nem volt lehetősége rendszerszintűen megnövelni. A főigazgató bejelentette azt is, hogy az új évadtól kezdődően a szabadúszó, de a Budapesti Operettszínház kötelékébe tartozó művészek fellépti díját is felfelé korrigálják.
Az évadnyitó eseményen végül emléklapokkal búcsúztatták Fekete Tibort és Németh Zoltánt, a zenekar két oszlopos tagját, akik nyugállományba vonultak és levetítették a Bori Tamás rendező, játékmester által készített videós összeállítást, amelyben minden társulati tag és színházi dolgozó számára láthatóvá váltak a Budapesti Operettszínház az elmúlt évad során elért megcáfolhatatlan sikerei.
Nem sokkal több, mint egy héttel később, szeptember 10-én egy nagyszabású, ingyenes rendezvénnyel, az Operett Forgataggal vette kezdetét az évad. A Nagymező utcában tartott szabadtéri partin volt minden, amire a közönség csak vágyhatott: dedikálás és fotózkodási lehetőség a sztárokkal, játék a színpadon és természetesen zene minden mennyiségben és minden stílusban délután kettőtől egészen az éjszakába nyúlóan. A sztárok mellett lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a Színművészeti Egyetem hallgatói is, akik hol megható, hol mulattató előadásukkal kellemes perceket okoztak leendő közönségüknek.
Az este legmeghatóbb pillanata az volt, mikor Virágh József színpadra hívta Lehoczky Zsuzsát, akinek szavait nem csak a nézőtér, hanem a társulat jelen lévő tagjai is lelkes meghatottsággal figyelte.
Az Operett Forgatag, mint minden évben – nevezzék éppen bárhogyan a rendezvényt – hatalmas sikert aratott, szinte egy gyufát nem lehetett leejteni, annyian tolongtak a Budapesti Operettszínház előtt, remélhetőleg előre jelezve az évad előadásainak közönségszámát is.