Kezdőlap Hírek Képzeletben a téli Karintiában 1.rész

Képzeletben a téli Karintiában 1.rész

315
0
Tél Karintiában

Ahogy közeledik a tél, egyre inkább szeretnénk kiszakadni a hétköznapokból, új energiával feltöltődni a hegyek között és érezni, ahogy ropog a hó a talpunk alatt. Nem tudjuk, hogy erre lesz-e lehetőségünk még idén, vagy várnunk kell az élményre jövő télig. Azt viszont tudjuk, hogy mit nem érdemes kihagyni a következő karintiai téli üdülés során – bármikor legyen is az. Kezdődhet a bakancslistaírás!

1. Síelés napsütötte pályákon

A síelés talán nem is annyira bakancslistás, hiszen sokan tudják már, hogy Karintiában a kezdőktől az újrakezdőn át a profi síelőkig mindenki megtalálhatja a számítását. A változatosságot 31 karintiai és kelet-tiroli síterep garantálja, amelyek mindegyike saját karakterrel rendelkezik, ráadásul egyetlen síbérlettel, a „TopSkiPass” síbérelttel használható.

Tél KarintiábanA kínálatot számos regionális síbérlet egészíti ki, amelyek változatos inkluzív szolgáltatásokat is kínálnak. A feledhetetlen téli élményekről összesen 800 kilométernyi tökéletesen karbantartott és hóbiztos sípálya gondoskodik, amelyek részben háromezres hegycsúcsok között, részben pedig szelídebb hegyoldalakon és gyermekbarát lejtőkön találhatók. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy több síterepen is ugratós pályák és félcsövek, valamint mélyhóval borított hegyoldalak várják a freeride szerelmeseit. Azt is tudta, hogy a karintiai síterületeken 100 órával többet süt a nap a téli hónapokban, mint az Alpok fővonulatától északra eső területeken?
www.karintia.com/si

2. Megtanulni síelni egy karintiai síiskolában

Egy további érv a téli Karinita mellett: a 40 karintiai síiskola. Tapasztalt és képzett síoktatók szimpatikus karintiai mentalitással segítik a kezdőket a helyes technika elsajátításában. Ez jelentős mértékben csökkenti az energiabefektetést és minimalizálja a balesetveszélyt is, így a kezdők már kezdettől fogva élvezhetik a síelést. A karintiai síiskolák nagyszerű ajánlatokat tartogatnak a haladóknak is, hogy kijavíthassák esetleges hibáikat, új technikákat sajátíthassanak el vagy új sífelszereléssel ismerkedjenek meg. A sok napsütés, az Alpok déli oldalának enyhe klímája, valamint a széles és biztonságos sípályák garanciát jelentenek az eredményes karintiai síoktatásra.

Tél Karintiában3. Találkozás egy sípályakomornyikkal

A sípályakomornyikok, akik minden nap azon fáradoznak a Turracher Höhén, hogy különleges pillanatokat szerezzenek a vendégeknek, idén ünneplik fennállásuk 20. évfordulóját. Mit is csinál egy sípályakomornyik? Apró figyelmességekkel kedveskedik a síelőknek: zsebkendővel, naptejjel, édességgel, proseccóval vagy (márciustól) fagyival kínálja őket. www.turracherhoehe.at/hu/palyakomornyik
A többi karintiai síterepen is számtalan különleges szolgáltatás várja a síelőket, amelyek még kényelmesebbé és élménytelibbé teszik a sípályán töltött időt. Ilyen például a sítároló (többek között Heiligenblutban, a Nassfelden, a Mölltali-gleccseren), a transzfer a parkolótól a sípályához (Nassfeld), a lovaskocsi-járat a szállodától a gyermeksíiskolához (Katschberg), a síszerviz a sípályán (Nassfeld), a parkolóhely-kereső alkalmazás és online információk a parkolók telítettségéről (Gerlitzen, Turracher Höhe), a zsebkendő a felvonóállomásoknál (pl. Turrach és Nassfeld). Emellett szinte valamennyi karintiai síterepen adott az a lehetőség, hogy a síbérletet otthonról feltöltsük és így gyorsabban jussunk fel a sípályára.

Tél Karintiában4. Korcsolyázás befagyott tavakon

Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol kedvükre sportolhatnak a korcsolyázók, jéghokisok és a jégtekézők. Ausztria legdélibb tartományában található Európa legnagyobb természetes jégfelülete is, a Weissensee (6,5 négyzetkilométer). Itt rendezik meg évről évre az Alternatív holland 11 város túrát, amelyen több mint 5000 holland gyorskorcsolyázó méri össze erejét. A „király” kategória a 200 kilométeres táv. A 200 kilométer aktuális világrekordja természetes jégfelületen 5 óra 11 perc – ezt a Weissensee-n állították fel. A túra 2021-ben nem kerül megrendezésre.
www.karintia.com/tevekenysegek/tel/korcsolyazas/

5. Pihenés termálfürdőben, fürdőházban, szaunában

Karintiában rendkívül sokoldalú a téli wellnesskínálat. Az egyik legszebb élményt a Millstatti-tó partján fekvő Karintia fürdőház nyújtja: a nagyméretű üvegablakoknak köszönhetően télen is lenyűgöző a napfényben fürdő tó panorámája. Ha valaki a Wörthi-tavat részesíti előnyben: itt is található egy Karintia fürdőház, amely a Werzer’s hotelhez kapcsolódik.
Igazi különlegességgel büszkélkedhet a sí-világkupafutamoknak is otthont adó Bad Kleinkirchheim. A Nockberge-hegységben található településen két termálfürdő is van: a Római termálfürdő és a St. Kathrein termálfürdő. A Római termálfürdő ráadásul közvetlenül a világkupapálya mellett terül el.
Tél KarintiábanVillachban a Karintia termálfürdő Ausztria délvidékének legmodernebb élményfürdője: csúszdák, sportmedencék, gyermekrészleg és pazar SPA-oázis várja a felüdülni vágyókat. Titkos tippünk ennek közelében található: a Maibachl termálforrás csak hosszú csapadékos időszakok és hóolvadás után tör a felszínre, beharangozva a tavasz érkezését. Az erdőben, a főforrás közelében két medence is kialakult, ahol 28°C-os vízben fürdőzhetnek a vendégek a szabad ég alatt. A víz emellett jótékony hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, valamint a csontritkulásra.
Karintia nagyszerű wellnesshotelekkel is rendelkezik, ahol a vendégek a szaunázást követően közvetlenül egy tóban hűthetik le magukat. Ilyen szaunák találhatók például a Wörthi-tó vagy a Turrachi-tó partján is.
www.karintia.com/tevekenysegek/tel/wellness/wellness/

 6.Téli népszokások Karintiában

Télen Karintiában adventi vásárok, krampuszok és maskarás felvonulások gondoskodnak a jó hangulatról. A karintiai népszokások egyik legkülönlegesebbike a gegendtali Klöcklerek (Kopogók): a falusi fiatalemberek házról házra járnak, hogy kopogással és énekléssel bebocsájtást nyerjenek, valamint elűzzék a rossz téli szellemeket. A jókívánságokért cserébe ízletes uzsonna jár a Klöcklereknek. Karintiában több népszokás is generációról generációra öröklődik tovább: ilyen például a karácsonyfa-elsüllyesztés a karintiai tavak némelyikénél, amellyel a tóban szerencsétlenséget szenvedő emberekre emlékeznek vagy a vízkereszti játékok Heiligenblutban, amely népszokás 2010 óta az UNESCO szellemi világörökségei közé tartozik. További érdekes népszokások a Pehtra Baba (öreg, csúnya vénasszonyok űzik el a rossz szellemeket) vagy a Bad Eisenkappel-i Kirchleintragen (templommakettek körbehordozása a településen).