Kezdőlap Hírek Kultúra Mozaik Országos Színházi Találkozó

Mozaik Országos Színházi Találkozó

453
0

A Mozaik Országos Színházi Találkozó 2022. május 25–28. között, Kápolnásnyéken várja a színház iránt érdeklődőket. A fellépő társulatok között neves vidéki, budapesti és határon túli alkotóműhelyek képviseltetik magukat, amelyek különböző műfajú előadásokat mutatnak be a közönségnek. A vadonatúj színházi találkozó célja, hogy betekintést nyújtson a sokszínű magyar színházi kultúrába.

A Mozaik Országos Színházi Találkozót hagyományteremtő szándékkal indítja útjára a Mozaik Művészegyesület és az Aktor Produkció, hogy megkísérelje betölteni azt az űrt, amit a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megszűnése jelent a színházi szférának. Az idén négy napos, május 25–28. között tartott színházi esemény helyszíne a festői szépségű Velencei-tó mellett található kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont. Az eseményközpont tőszomszédságában álló, nemrégiben felújított impozáns Halász-kastély és a kastély kertje is otthont ad az előadásoknak.
A fellépő társulatok között olyan vidéki, budapesti és határon túli alkotóműhelyek szerepelnek, mint a Maladype Színház, a Káva, a 6SZÍN, a Veres1 Színház, a szegedi Pinceszínház (az aradi Kamaraszínházzal), a Gózon Gyula Kamaraszínház, a Dollár Papa Gyermekei, a Gólem Színház, az Aktor Produkció, az Orlai Produkció és a K2 Színház. A közönség olyan neves művészekkel találkozhat (a teljesség igénye nélkül), mint Egri Márta, Földes Eszter, Gryllus Dorka, Benedek Miklós, Gálvölgyi János, Jászberényi Gábor, Kálid Artúr, Ördög Tamás, Rába Roland, Simon Kornél és Vecsey H. Miklós. A színházszeretők a színházi műfajok széles skálájáról válogathatnak, hiszen szerepel a programban részvevői, több nemzetközi díjat megnyert alternatív és koncertszínház, valamint vígjáték, musical és gyerekszínház is.

A szervezők (Szűcs Gábor Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, a POSZT korábbi fesztiváligazgatója és Gáspár András színművész, rendező, író, a POSZT korábbi programvezetője) tervei között szerepel, hogy a jövőben újabb és újabb helyszíneket vonjanak be a rendszeresen megrendezésre kerülő találkozó bővülő programsorozatába.

„Fontos, hiánypótló eseményt szervezünk. Együttműködő partnereinkkel azon leszünk, hogy évről-évre bővülő programunkkal olyan platformot teremtsünk, ahol minőségi, független alkotóműhelyeket tudunk elhozni a közönségnek. A nézőknek szóló programok mellett szakmai beszélgetést is szervezünk színház-marketing témakörben.” – fogalmaz Gáspár András, aki a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsban a függetleneket képviseli, és ennek szellemében fesztiváligazgatóként azon dolgozik, hogy a Mozaik Országos Színházi Találkozó ennek a szférának nyújtson lehetőséget a bemutatkozásra.

A változatos és sokféle színházi kifejezésforma úgy találkozik egymással, és úgy állnak össze egy felemelő élményt nyújtó egésszé a kápolnásnyéki színházi találkozón, mint egy mozaik színes darabkái. A színes és gazdag színházi világunk fontos alkotóműhelyeinek találkozása a Mozaik Országos Színházi Találkozó!

Jegyek a jegy.hu oldalán vásárolhatóak.