Kezdőlap Hírek Bambuszékszerek

Bambuszékszerek

304
0
Bambuszékszerek

Silvia Furmanovich, egy são pauloi tervező, aki már ismertséget vívott ki magának kivételes fa intarziáival és drágakő alkotásaival is (amely dekoratív művészeti forma eredetileg az egyiptomi dinasztiák idejéből eredeztethető), most egy új projektbe kezdett, ugyanis egy ősi, japán bambuszokat megmunkáló technika felhasználásával alkot fülbevalókat, mandzsettákat és koktélgyűrűket.

A bambusz használata az úgynevezett Karamonó kosarakban a Muromachi-korszakban, még a 14. században kezdődött, de a bambuszfonás csak a 19. században vált igazán elismert művészeti ágazattá Japánban. Mivel a bambuszt jellemzően sokkal nagyobb méretben használják otthoni tárgyakhoz, így az alkotások méretének milliméterekre történő csökkentése jelentős kihívásnak bizonyult, amely előzetesen két év kutatás-fejlesztést vett igénybe.

BambuszékszerekBár az ötletek és tervek többsége Furmanovich szülővárosától mintegy 17360 kilométerre fogant meg, de ettől függetlenül művész külön erőfeszítéseket tett, hogy az ismereteket eljuttassa szülőhazájába, Brazíliába is. Az új kollekció néhány darabja már el is készült São Paulóban a tervező és az Instituto Jatobás által alapított projektnek köszönhetően. Bambuszfarmok már eddig is léteztek Brazíliában és most az együttműködés révén Furmanovich megtaníthatja a helyi közösségnek, hogyan dolgozzanak az anyagokkal mind az ékszerek, mind pedig a háztartási cikkek esetében – ami egyben azt is jelenti, hogy ezeknek a különleges, új formaterveknek szerencsére tartós jelenlétére számíthatunk a helyi kultúrkörben is.

Bambuszékszerek
Silvia Furmanovich megvizsgálja a bambuszt egy kiotói beszállítónál.
A bambusz növénynek több mint 600 faja őshonos Japánban. Furmanovich meglátogatta a Kyushu-szigeten található Beppu városának Traditional Bamboo Crafts Center-ét azaz Hagyományos Bambusz Iparművészeti Központját ahol beleásta megát abba a babmbusz-szövési technikába, amelyet a japán kézművesek egy 5 éves periódus alatt sajátítanak el. “A bambusz szövés mestereinek leghíresebb munkái erről a helyről származnak” – nyilatkozta. „Ez volt a legfőbb inspirációm a jelenlegi kollekcióhoz.

BambuszékszerekA farmtól a boltozatig
A növény termesztése többnyire családi vállalkozás keretében valósul meg, a bambusztermesztők egymást követő generációi pedig életben tartják a hagyományt. A hajtás elültetése után négy évig nem lehet betakarítani. A szárítási folyamat további három évet vesz igénybe, majd mindegyik rudat bevonják, hogy megvédjék a nedvességtől, szóval amint láthatjuk ez nem éppen egy egyszerű és gyors folyamat.

A Vágás
Nagyon vékony szalagokat – némelyik csak egy milliméteres – használnak szövéshez, és speciális kézzel készített gépeken egyengetik őket. A darabokat ezután fél napig forró vízben áztatják, hogy elég rugalmassá váljanak a hajlításhoz.

A csavarás
Ezután Furmanovich kb. 12 vagy 13 csíkot sző, majd pedig csomóz össze kézzel, hogy kialakuljon az egyes darabok alakja. Ez a folyamat pedig összetettségétől függően akár önmagában is igénybe vehet két órát. Természetesen a legkisebb csomókat a legnehezebb létrehozni.

BambuszékszerekA festés
Különleges természetes pigmenteket használnak, amelyeket kifejezetten bambuszhoz lettek kitalálva, és amelyeket egy család készít Japánban. Furmanovich vöröset, tengerészkéket és zöldet használ, de a növény meleg, természetes színeit is megőrizte több alkotásán.

Mártás és Csepegtetés
Miután a bambuszt meghajlították és szövés is megvan, akkor forrásban lévő vízbe mártják, amely a pigmenteket tartalmazza. A növény porózus, ezért felszívja a festéket, és még ha a kedvenc fülbevalóit véletlenül a napon is felejtené, a színe nem halványul el.

Az arany érintés
“Nagyon odafigyelünk az általunk készített ékszerekre” – mondja Furmanovich. „Tehát veszünk egy bambusz szövéssel megvalósítandó mintát és 18 karátos arannyal reprodukáljuk. Ezt a kifinomult munkát egy brazíliai ötvös végzi el, aki úgy faragja ki az általunk elképzelt terveket, mintha kővel dolgozna. Ezután pedig különböző drágaköveket adunk hozzá a kompozícióhoz: gyémántot, a citrint, turmalint, Muzo smaragdot vagy éppen dél-tengeri gyöngyöt. ”

A Megkoronázó Befejezés
Egy kész pár Silvia Furmanovich csomózott bambusz fülbevalóiból gyémántokkal díszítve.