Kezdőlap Magazin 2021-2 Az öltöztető

Az öltöztető

Fotók: Balogh Róbert -
1025
0
Cserjés Csaba

Cserjés Csaba történetét akár úgy is kezdhetném, hogy egyszer volt, hol nem volt, mivel elbeszélésében később számos ponton felfedezek meseszerű elemeket. Most egy rendhagyó 21. századi „szezám, tárulj!” következik, amiben semmi sem az, aminek látszik, ahogy Csaba életében sem a mérnöki pálya kapta a főszerepet, hanem a divatszakma. Negyedmagával alapította meg az Art’z Modell brandet. A mindennek az origóját jelentő vállalkozás Magyarország egyik vezető divatmárkájává nőtte ki magát, ami évekkel később megnyitotta előtte a média kapuit is, Csabának pedig egy újfajta lehetőséget kínált.

A kora délelőtt ellenére a Kecskeméti utca még az álmosabb arcát mutatja, bár parkolni már most sem lehet, ezért néhány perccel később érkezem az Art’z Modell szalonjába. Csabával személyesen még nem találkoztunk, de a telefonbeszélgetéseink alapján biztos lehettem abban, hogy közvetlensége okán nem lesz nehéz megtalálnunk a közös hangot. Szívélyesen fogad, le sem tagadhatná hivatását, hiszen makulátlanul megtervezett a megjelenése, de mint később elárulja, neki sem ez a hétköznapi viselete. A tökéletes ruházat mellé férfiúi charme is társul, és az összképet az életkora egyetlen lenyomata sem árnyalja. Szoktam is mondani némileg hazabeszélve: a ’64-es az egy jó évjárat, akárhonnan is nézzük.

Cserjés Csaba
Cserjés Csaba

Csaba nem titkoltan a stylistok szürke eminenciásai közé tartozik, a produkciók diszkrét háttérmunkatársa, aminek szintén megvan az oka, ahogy ezt később megtudom. Talán ennek tudható be az is, hogy noha már hosszú évtizedek óta ebben a szakmában dolgozik, mégis alig lehet fellelni róla bármit is – legalábbis eddig a pillanatig így volt.

Barna András (B. A.).: Műszaki főiskolán mérnökként végeztél, miért fordultál mégis száznyolcvan fokot és indultál el homlokegyenesen egy másik irányba, a divatszakma felé? Valamilyen módon megérintett ez a terület, hogy ezt választottad?

Cserjés Csaba (Cs. Cs.): A divat semmivel sem érdekelt jobban, mint a kortársaim bármelyikét. Persze szépen, jól öltözni szerettem, de azt hiszem, ennél több nem volt bennem.