Kezdőlap Hírek Kultúra Törőcsik Mari és a Nemzeti Színház – fotókiállítás

Törőcsik Mari és a Nemzeti Színház – fotókiállítás

Fotók: Nemzeti Színház -
239
0

„Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” – címmel nyílik kiállítás Törőcsik Mari Nemzeti Színházban töltött évtizedeinek emlékére. A színház mindhárom emeletén látható tárlaton a színésznő 1958–1979 és 2002–2021 közötti fotói és más rekvizítumai idézik fel ennek a rendkívüli pályának az ország vezető színházához kötődő legfontosabb állomásait. A kiállítást Koltai Lajos és Udvaros Dorottya nyitja meg.
Negyven év hatvan képben – egy felejthetetlen pálya pillanatai, egy pályáé, amelynek hat évtizedéből négy a Nemzeti Színházban telt el. Ezeket az időszakokat idézik fel mások mellett Keleti Éva, Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt fényképei. Jelmezek, kellékek és dokumentumok is segítenek visszaemlékezni azokra az előadásokra, amelyekben Törőcsik Mari szerepelt. Összesen több mint százharminc szerepéről tud a színházi archívum, ebből hatvanötöt a Nemzeti Színház előadásaiban játszott.
A kiállítás fotói átívelik ennek a kivételes és gazdag színházi pályafutásnak a Nemzeti Színházhoz kötődő négy évtizedét. Láthatók jelenetek az 1956-os első nemzetis szerepből, az 1959-es Tánya első sikeréről. Képek mesélnek olyan jelentős előadásokból, mint a Vágóhidak Johannája (1968) vagy a Háromgarasos opera (1981). A fényképek felidézik az utóbbi évek utolsó nagy szerepeit is, a Viktor Rizsakov rendezte 2014-es Éjjeli menedékhely Lukáját, vagy az utolsó előadást, amelyben Törőcsik Mari az idős Galileit alakította.
A kiállítás megnyitója a Nemzeti Színházban lesz 2021. november 22-én 17 óra 30 perckor.