Kezdőlap Hírek Kultúra Közeleg a 2:22

Közeleg a 2:22

Fotók: Sárosi Zoltán -
127
0

Az idei WhatsOnStage Awards-on a legjobb darab díját elnyerő 2:22 (egy kísértettörténet) december 30-án este 20:22 perckor lesz látható első alkalommal a budapesti Centrál Színházban, Puskás Tamás rendezésében Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, Lengyel Tamás és Mészáros András főszereplésével. Alakításukban egy asztrofizikus, egy pszichiáter, egy tanárnő és egy hidegburkoló különös estéjének lehetnek tanúi a nézők. A lélegzetelállítóan izgalmas és látványos előadásban titkokra derül fény és szellemekkel lehet (vagy nem lehet) találkozni.

„Nekem az tetszik ebben a darabban, hogy a racionalitás szemben áll a spiritualitással. Az én karakterem – egy asztrofizikus – képviseli a sziklaszilárd racionalitást, miközben képtelen megmagyarázni azt, hogy valójában honnan jövünk” – mondja Lengyel Tamás.
„Igazi kísértettörténet rajongó vagyok! Amikor Puskás Tamás megmutatta a 2:22-t ugráltam örömömben, hogy kedvenc műfajomat végre színházban is élvezhetem. Hogy ez a darab ráadásul még szellemek nélkül is tökéletesen működne, csak hab a tortán” – nyilatkozta Martinovics Dorina.
Ágoston Katalin Laurent, a pszichiátert alakítja. Az általa megformált szereplőt így jellemzi: „Nagyon nehéz lelkiállapotú páciensekkel foglalkozik. Sikeres a munkájában, saját gondjait viszont mesterien teszi láthatatlanná a környezete előtt. Talán önmaga előtt is. Csak sajnos azok ettől még léteznek….“
Mészáros András hangsúlyozza: „A szeretetről, a jól vagy épp rosszul szeretésről szól ez a darab, a hit és a tudomány összefeszüléséről, amiben, ha nem figyelünk egymásra és fontosabb az igazunk a másiknál, egyedül maradunk. Miközben valami közeledik…”
„A darab – ahogy a címe is sejteti – a jelen problémáiról beszél, a szeretet nélkülözhetetlenségéről szól. Korunk technológiája, mint a hangrobbanás, lehagyta a vele élő embert. Megfordult a világ. Az előző generációk bölcsességére mintha már nem lenne szükség. Az apa kérdezi a fiát, hogyan kell a minket körülvevő gépeket működtetni. Ilyen még nem volt az emberiség történetében. Gyökértelenek vagyunk és hitevesztettek. Az ember ma magányosabb, mint valaha volt. Meghódíthatjuk a Marsot, de ha a szeretet nem melegíti az életünk, minden győzelmünk hiábavaló. Pál apostolt idézve: ’ha szeretet nincs bennem, olyan vagyok, mint zengő érc vagy pengő cimbalom’ ” – mondta az előadás rendezője, Puskás Tamás.
A 2:22 (egy kísértettörténet) ősbemutatója december 30-án este 20:22 perckor lesz a budapesti Centrál Színházban, Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, Lengyel Tamás és Mészáros András főszereplésével, Puskás Tamás rendezésében. A darabot Puskás Samu és Puskás Dávid fordította, jelmeztervező Matis Edit, a díszlettervező Bagossy Levente. Az előadás zenéjét Puskás Dávid szerezte, a fényterv Friedrich Gergely munkája.