Kezdőlap Hírek Kultúra Eső, mágia és a Távol-Kelet

Eső, mágia és a Távol-Kelet

Fotók: Urbán Ádám, Fővárosi Nagycirkusz -
535
0

A Fővárosi Nagycirkusz sajtótájékoztatóján amellett, hogy bepillantást nyerhettünk két csodálatos, új előadásba, egy nagyon értékes segítségnyújtásról és egy anyák napi meglepetésről is értesülhettünk.

Szinte mindennapos az érdeklődés az ukrán artistaképzősök sorsa felől. A Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium (BIAK) produkciós projektje, a CircusTheatrum új előadásában a különböző összművészeti ágak találkozásának lehettek tanúi a Fővárosi Nagycirkusz látogatói március 22-én és 23-án Szentivánéji Álmodók címen. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon sikert aratott darab bevételét az iskola az Ukrajnából érkezett harkivi és kijevi artistaiskola diákjainak megsegítésére fordítja. A befolyt összegből rekviziteket vásároltak, hogy a gyerekek zavartalanul folytathassák szakmai tanulmányaikat. A rekviziteket április 21-én adja át Kovács Gábor Dénes, a BIAK igazgatója.

Hozd el a nagyit és anyut a cirkuszba! A tavaszi műsor végén már találkozhatott a közönség Mikhail Ermakov kutyusaival egy nyílt próba keretében. Május első vasárnapján szeretettel várunk mindenkit egy családi eseményre, ahol a RAIN – Esőcirkuszt követően Mikhail vezetésével bepillanthatunk egy kutyatréner mindennapjaiba. Petró Eszter, állatvédelmi referensünk pedig terápiás kutyák bevonásával tart tréninget, ahol a nézők is kipróbálhatják a trükkök betanítását. Pippa Bohóc azaz Natasha pedig a liba és a kutya idomítás titkait osztja meg a közönséggel.

A Fővárosi Nagycirkusz nyáron két különböző műsorral várja a közönséget egészen szeptemberig: a hét öt napján matiné időben egy különleges vízi cirkuszi show-val, pénteken és szombaton este pedig egy felnőtteknek szóló, exkluzív műsorral. Május elején pedig egy igazi világszenzációval: a vietnámi A O Show-t május 5-8. között hat alkalommal tekintheti meg a közönség a Fővárosi Nagycirkusz mellett felállított cirkuszsátorban.

RAIN – Esőcirkusz
2022. április 9. – szeptember 18.
A Fővárosi Nagycirkusz RAIN – Esőcirkusz című új műsorában a megtisztulást és az újjászületést jelképező esőt idézik meg: a műsor egy cirkuszi imádság a békéért és a megtisztulásért, a kegyelemért és a megbocsátásért. Ima azért, hogy a világ egy szebb és jobb hely legyen, az emberek szívéből pedig úgy párologjon el a harag és gyűlölködés, ahogy a tavaszi zápor faleveleken megpihenő vízcseppjei az első meleg napsugarak hatására.
A műsor a békéről és a békéért szól – mely az elmúlt évtizedekben nem volt aktuálisabb, mint ma. A cirkuszban nem számít a nemi-, faji-, vallási-, nemzeti hovatartozás vagy a politikai ideológiák. A cirkusz teljes világot átfedő ernyője alatt mindenki egyforma. Ezt az is igazolja, hogy a műsorban ukrán, orosz, fehérorosz és magyar artistaművészek lépnek porondra.
A különleges vizes technikának köszönhetően újfent egy káprázatos vízi cirkuszi show-t láthat a közönség Budapesten. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit. Négy kamion szállította a közel 80 tonnányi szerkezetrendszert Magyarországra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz porondján felépülhessen a különleges, hozzávetőleg 700 fúvókából álló, süllyesztő- és emelőrendszerrel ellátott szökőkút. Néhány nap alatt a manézs egy hatalmas, monumentális méretű medencévé alakult át, amelyet közel 11.000 liter vízzel töltöttek fel egy 300 méter hosszú csőrendszer segítségével.
Nagy odafigyelést igényel a víz állandó +27 Celsius fokon tartása is mind az artisták, mind pedig a technika védelmében. A kábelek bevezetése speciális szigetelésű csöveken keresztül történik a víz alá, ahol egy nagy hidraulikus rendszert üzemeltető berendezés is megtalálható. Az igazi látványelem a közel 700 darab fúvókán feltörő víztömeg, amely akár 18 méteres magasságokba is felcsaphat. Mindennek a megvilágítása igazi kihívás a víz fényelnyelő és fénymegtörő képessége miatt.

MAGIC SHOW
2022. április 15. – augusztus 27.
Mintha a múlt század húszas és harmincas éveiben lennénk, egy varietében vagy magában a párizsi Moulin Rouge-ban. Igézet és babona, báj és ámulat, káprázat és titok. Rég nem látott műsor kerül a Fővárosi Nagycirkuszba, mely szenvedélyével és érzékiségével bűvöli el a nézők szemét és hódítja meg a közönség szívét.
Megidézik a vérbő és könnyed vaudeville-eket, illúzionistákkal, varázslókkal, trükkmesterekkel, bűvészekkel és természetesen artistaművészekkel. Amit mutatnak szédületes, amit látunk tünemény – egyik pillanatban hihetetlen, s a következőben nagyon is valószerű. Elmosódnak az érzékelés határai: káprázni fog a szem, csilingel a fül, összezavarodik minden érzékszervünk.
A hetente kétszer, péntekenként és szombatonként 19 órától játszott műsor jellemzői: elegancia, kellem, báj és félvilági csábítások. Az egy felvonásos műsor kiváló alkalom egy romantikus első randevú helyszínéül, vagy egy évforduló megünneplésére, céges csapatépítőre, baráti összejövetelre, osztálytalálkozóra, vagy éppen lánykérésre.

A O SHOW
2022. május 5-8.
A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) keretében egy különleges cirkuszi-mozgásszínházi darabot tekinthetnek meg az érdeklődők a Fővárosi Nagycirkusz szervezésében május 5. és 8. között. A hat alkalommal megtekinthető A O Show a bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortárs művészet és a színházi látványművészet egyedi ötvözete.
A különleges előadást az Állatkert területén felépített sátorban láthatja a közönség. A produkció nagyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a Fővárosi Nagycirkusz manézsa kicsinek bizonyul ehhez a lenyűgöző cirkuszi szenzáció előadásához.
A Cirque du Soleil költségvetésénél is nagyobb összeggel gazdálkodó Lune Production műsorának címét adó „A O” a „Lang Pho” szavakból ered, mely „falu és város”-t jelent. Az egyedi atmoszférájú produkció egymás mellé állítja a vietnámi vidéki élet elragadó szépségeit, kulturális gazdagságát és az urbanizációt. Az élőzenés előadás a vidék és a város közötti kontrasztot mutatja be, ezek izgalmas átalakulását és összeolvadását. Az A O Show hitelesen mutatja be Vietnám szépségét: a show-ban a bambusz és a rattan anyagok kreatív felhasználásával és a különböző művészeti ágak kombinálásával dinamikusan jelennek meg az életképek, a hagyományok, a félelmek, a vidámság és a népi hiedelmek.
Az A O Show egy igazán látványos és innovatív előadás, amely egy egészen különleges és egzotikus világba repíti a nézőit, miközben minden érzékszervére és gondolataira is hatást gyakorol.

További képek az előadásokból: