Kezdőlap Hírek Kultúra Szilveszterkor színházba? Igen!

Szilveszterkor színházba? Igen!

Fotók: Farkas Krisztina, színházak weboldalai -
523
0

Mostanra már bizonyossá vált, amiben sokáig csak reménykedni mertünk: idén év végén nem a négy fal között ülve és csak a tévén közvetítve láthatunk színházi előadásokat, a színházak is megerősítették, hogy megtartják korábban már ismertetett szilveszteri műsorukat. És ezek a műsorok igen sokfélék. Rövid, és egyáltalán nem teljeskörű áttekintésünk a budapesti színházi szilveszter lehetőségeiről próbál beszámolni.

Nem sok társulatot találunk, amelyik nem játszik szilveszterkor, akár dupla előadást. A nagy színházak közül szinte csak a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház adta azt a tájékoztatást, hogy az év utolsó napján nincs előadásuk – a Nemzetiből azt az információt kaptuk, hogy náluk tradicionálisan nem munkanap a Szilveszter.

Honderű – Pesti Színház

A december elején tapasztalt negyed- vagy fél házak Karácsony utánra már csaknem minden színháznál nagyjából teljesen el lettek adva. Érdekes, hogy szabad helyeket nagyobb számban két olyan jól ismert és igazán vidám szilveszteri szórakozást ígérő vígjáték esetén találhatunk még, mint az Egy szoknya, egy nadrág és a Primadonnák. Ajánlhatjuk, tehát, hogy ha valakinek még nincs ötlete a szilveszter eltöltésére, őt családjával vagy barátaival együtt a Játékszínben és a József Attila Színházban szívesen látják.

Teljes teltház, „elfogyott” jelzés a jegyárusító portálon nagyon kevés helyen van feltüntetve, jobbára az egészen kis színházaknál tapasztalható, de például a néhány éve hagyományos – tavaly streamelve is megtartott –, délután és este is műsoron szereplő operett-musical gálaestet is teljesen eladták a Budapesti Operettszínházban.

Mielőtt bárki is legyint, hogy „na, erről lecsúsztunk”, hadd idézzem az általam ismert egyik legkedvesebb pénztárosnőt: „Egy jegy nem jegy, ha nagyon kell, kettőt is találunk!” Természetesen ez nem minden esetben igaz, de többnyire az utolsó pillanatban is érdemes megereszteni egy telefont a pénztárakba vagy a szervezésekre – előfordulhat, hogy valaki visszamond lefoglalt jegyet, vagy akár otthagy néhányat bizományban – ezek a jegyek az interneten nem jelennek meg, de ha épp ott érünk ilyet a pénztárosnál, azt megvásárolhatjuk.

Mesteremberek – Katona József Színház

Engedjék meg, hogy a látott darabok közül egy teljesen szubjektív ötös listát adjunk közre a szerintünk legérdekesebb, leghumorosabb, legjobb előadásokból – a vígjátéktól a mesén át a krimiig terjedő skáláról:

Egy szoknya, egy nadrág József Attila Színház
Mary PoppinsMadách Színház
Operett SzilveszterBudapesti Operettszínház
Gyilkosság az Orient ExpresszenThália Színház

A nagy GatsbyVígszínház

Aki pedig ténylegesen lemaradt egy-egy előadásról szilveszterkor, ne csüggedjen: szinte minden darabot láthat a későbbiekben, csak figyelje kedvenc színháza honlapját és jövőre is jöjjön színházba minél többször!

Maradandó színházi élményekben gazdag, egészséges, boldog Újévet Kívánunk!